Paaltjes
Inhoud
We hebben een inventaris gemaakt van alle paaltjes in Aartselaar. Ook andere obstakels op fietspaden en doorsteekjes zijn in deze inventaris opgenomen. Obstakels kunnen zijn: Blokken, omgekeerde U-profielen (verder beugels genoemd), grote stenen, hinderend straatmeubilair, en zelfs slechtgeplaatste verkeersborden. Drempels werden hier niet opgenomen. Elke locatie met een obstakel werd gefotografeerd. In het typische geval staan er paaltjes bij het begin en einde van de binnenweg of doorsteek. Hierdoor krijg je twee locaties te zien. We geven geen score. We geven per locatie een aanbeveling: a) behouden, b) herzien of c) weghalen. Dit luik werd in 2018 toegevoegd, maar nog niet ingevuld in de gemeente Aartselaar. We kunnen dus nog geen vergelijking over de tijd maken zoals in onze buurgemeentes die hier toen wel reeds aandacht aan geschonken hebben. We dachten dat we in Aartselaar niet zo heel veel paaltjes hadden en zagen er toen niet het nut van. Nu, bij de herinventarisatie van de binnenwegen, zijn we wel overstag gegaan. Er staan er veel meer dan we eerst dachten. Vandaar een nog meer volledig Fietsrapport in 2024 voor Aartselaar.
Het plaatsen van paaltjes op een weg kan een voordelige en efficiënte manier zijn om
motorvoertuigen te weren. Een kleine investering met nauwelijks onderhoudskosten.
Paaltjes zijn niet enkel een permanente vorm van discomfort voor de fietser, ze zijn ook een veelvoorkomende oorzaak van enkelvoudige fietsongevallen. Elk jaar worden heel wat ‐ vooral oudere ‐ fietsers opgenomen in het ziekenhuis na een aanrijding met een paaltje. De meeste ongevallen tegen paaltjes gebeuren in de schemering of duisternis. Een ander nadeel is dat de doorgang ook belemmerd wordt voor hulpdiensten, en strooiwagens bij glad weer. We baseren ons op de aanbevelingen van Fietsberaad en de vernieuwde versie van het Vademecum Fietspadenvoorzieningen (2022). Fietsberaad raadt aan om paaltjes enkel te plaatsen als het strikt noodzakelijk is. Als het niet zonder palen kan moet de wegbeheerder alles doen om de veiligheid te garanderen. Daarom: 1) plaats alleen palen als de noodzaak duidelijk aangetoond is. 2) voor bestaande situaties: verwijder de palen tenzij de noodzaak aangetoond is.
De beschreven toestand van de paaltjes dateert van augustus 2023 en is dus een momentopname. Ondertussen kunnen zich wijzigingen voorgedaan hebben. Alle waarnemingen zijn gebeurd tijdens de dag. Wat de aanwezige verlichting betreft, is dus niet gecontroleerd wanneer en hoe lang die ook effectief gebruikt wordt.
Gebruik deze link voor de volledige tabel: https://docs.google.com/spreadsheets/d/10zOx5Frnjz5c4cHCG3Ltuz76EtzNJh5k/edit#gid=342383117?usp=sharing. Alle details (beschrijving en foto's) staan in een handige PDF per wijk:
Het gemeentebestuur is bezig met het verbeteren van de toestand. Paaltjes worden weggehaald of
beter geplaatst. Wij volgen de situatie op en maken updates.
|