Fietsrapport Boechout/Vremde - 2012
Fietsparkeren
Inhoud

Een fietser verwacht, net als een automobilist, aan zijn bestemming een veilige en comfortabele fietsparking. In een goede stalling kan een fiets op zijn minst met het kader aan een vast voorwerp bevestigd worden, en niet alleen het voorwiel laten inschuiven.

Een fietsparking hoort bij alle publiek toegankelijke bestemmingen met een eigen autoparking, niet alleen alle publieke instellingen maar ook bijvoorbeeld aan grote winkels en sportclubs. Daarbij zijn in winkelstraten verspreide kleinschalige fietsbeugels aangewezen. Waar langdurig gestald wordt (station, belangrijke OV-haltes, avondscholen enz ...) moet de stalling overdekt en verlicht zijn.

Lees meer in het Fietsersbond Memorandum Gemeenteraadsverkiezingen 2012, punt 2 Directheid.

Fietsersbond afdelingen Edegem, Hove en Kontich deden al een screening van de fietsenstallingen in 2009; in 2012 volgt de opvolging. Aartselaar en Boechout komen in 2012 met hun eerste screening.

Wij tonen hier alle publiek toegankelijke fietsenstallingen met foto en score op 10. Waar een stalling gewenst is maar ontbreekt, blijft de score 0.

De score wordt opgebouwd als volgt:

  • 1 punt voor ligging t.o.v. de bestemming: 1= ok, 0= te ver, slecht bereikbaar of onlogische ligging of overrijdbaar door auto’s of moeilijke passage te voet
  • 2 punten voor capaciteit: 2= ruim genoeg; 1= soms volzet; 0= vaak volzet (bij normaal gebruik)
  • 3 punten voor veiligheid: 3= prima, 2= goed, 1= matig, 0= slecht: betreft vooral het vastklinken van de fiets en sociale controle
  • 3 punten voor comfort: 3= prima, 2= goed, 1= matig, 0= slecht: steun aan de fiets, tussenruimte, overdekt en verlicht indien nodig
  • 1 punt voor onderhoud: 1= ok, 0= ophoping vuil, bladeren of vervormd of verroest ...

Het totaal geeft een score op 10, waarbij de veiligheid en comfort zwaar doorwegen. De betrouwbaarheid van deze score is plus-minus 1 is. Een score van 5/10 = ergens tussen 4 en 6, en dus niet zeker een geslaagde stalling. In de samenvatting zijn de goed scorende stallingen (7 of meer) tegenover de rest geplaatst.

Daarnaast tellen we het aantal beschikbare plaatsen per stalling, in THEORIE (bv aantal wielklemmen) en in PRAKTIJK: hoeveel fietsen kunnen er eigenlijk comfortabel staan. Het verschil tussen theorie en praktijk geeft een indicatie van de ontwerpkwaliteit.

Legende:
   Parking met score 7 of hoger: prima!    Parking met lager dan 7: kan beter...    Ontbrekende parking


Fietsstallingen in Boechout/Vremde weergeven op een grotere kaart

Voor een volledige inventaris van de binnenwegen met alle details verwijzen we naar een afzonderlijke tabel.
Je vindt daarin per wijk alle fietsparkeerplaatsen met telkens de scores voor ligging, capaciteit, veiligheid, comfort, onderhoud en een totaal score. Je vindt telkens ook wat duiding bij de scores. Onze prioriteiten zijn ingekleurd.

We hebben voor Boechout 61 stallingen beschreven; daarvan hebben 10 plaatsen een staling die voldoet met een score van minstens 7 op 10.
Op 24 plaatsen ontbreekt een stalling. Die plaatsen hebben we in de totaalscore meegerekend met score 0.
10 goede stallingen op 37 bestaande, dat geeft een gemiddelde score van 27%. De ontbrekende meerekenen betekent een gemiddelde score van slechts 16%.
De specifieke scores zijn voor ligging 59%, voor capaciteit 30%, voor veiligheid 15%, voor comfort 20% en voor onderhoud 44%.

Voor Boechout is dit een eerste screening van fietsstallingen.

We zagen verschillende goede praktijkvoorbeelden van degelijke stallingen in Boechout bv. de leunbeugels aan de Sint-Bavokerk en de bibliotheek op het Jef Van Hoofplein, de overdekte stalling aan het OCMW-gebouw in de T.Tutsstraat en aan het gemeentehuis, de ruime fietsparking aan de Bunderkens. Het psychiatrisch ziekenhuis Alexianen willen we feliciteren met de goede stallingen aangepast aan de behoefte van de bewoners en de bezoekers.

Ziekenhuis Alexianen
De bunderkens
Sint-Bavokerk

De fietsvoorzieningen in Vremde lopen duidelijk achterop. De stallingen zijn er miniem of ontbrekend.

Aan de bushaltes met een bushokje verwachten we een degelijke leunbeugel. De huidige slotpalen zouden beter vervangen worden.

Bij handelaars en horecazaken met een eigen privéparking verwachten we ook een fietsstalling.

Globaal gezien stelt het resultaat voor Boechout-Vremde teleur. Er is nog veel werk aan de winkel.

Avondactiviteit in J.F.Willemsschool
Fietsstalling?
Sint-Bavoplein

Onze prioriteiten voor verbetering:

  1. In de Heuvelstraat in het gedeelte van de winkels en de J.F.Willemsstraat is er een duidelijke behoefte aan fietsstallingen. Daar zijn verspreide kleinschalige leunbeugels nodig. Aan bakker Sint-Jozef is een autoparking voorzien, maar geen fietsvoorziening. Er is ruimte voor leunbeugels.
Heuvelstraat
Overvolle stalling in J.F.Willemsstraat

  1. De situatie van de fietsstallingen in het centrum van Vremde is bedroevend. De handelaars moeten zich behelpen met losstaande rekjes op vaak smalle voetpaden. De gemeente dient verspreide kleinschalige leunbeugels te voorzien waar de fietsen veilig vastgeklikt kunnen worden. Aan de kerk is geen voorziening en de gemeentelijke bib en opvang hebben een armzalige stalling.
Vergaderzaaltje gemeente in Vremde
Wigwam en bib in Vremde

  1. De stallingen aan de supermarkt Delhaize en Aldi scoren slecht. Bij aanleg van parkings is meer aandacht en budget nodig voor fietsvoorzieningen. De gemeente kan hier regulerend optreden via de bouwvergunning. Bij supermarkt Aldi werden de oude versleten wielklemmen zo pas, spijtig genoeg vervangen door wielrondingen (velgenplooier)
Delhaize Boechout
Oude stalling bij Aldi

  1. De winkels aan het Onze-Lieve-Vrouweplein hebben geen fietsvoorziening. Bij de aanleg van het plein werd alleen een autoparking voorzien terwijl er ruimte genoeg is voor een fietsstalling. bv. leunbeugels naast het standbeeld.
O.-L.-V.-plein

  1. De fietsstallingen bij de banken ontbreken of zijn miniem. Bij KBC Boechout werd er achteraan een luxueuze autoparking voorzien en vooraan slechts enkele decoratieve wielrondingen. Bij Belfiusbank (Dexia) is er een ruime autoparking zonder enige fietsstalling! Ook hier dient de gemeente via de bouwvergunning op te treden. KBC Vremde heeft geen privéparking en wordt behandeld in prioriteit 2.
KBC Boechout
Belfius Boechout
KBC Vremde

Opvolging

De gemeente moet, met de hulp van de Fietsersbond, enerzijds het goede voorbeeld geven en anderzijds de handelaars en andere uitbaters aansporen tot het plaatsen van aantrekkelijke fietsenstallingen. Door mooie, veilige en comfortabele fietsparkings te voorzien, worden mensen aangemoedigd om met de fiets te gaan winkelen, sporten, ontspannen ... Fietsersbond Boechout-Vremde blijft de actuele toestand van het fietsparkeren opvolgen. In de toekomst gaan wij deze audit herhalen en passen wij de tabel en de score aan. Meldingen zijn altijd welkom.

Documentatie